IMG_6706

IMG_6707

IMG_6720

IMG_6725

IMG_6730

IMG_6749

IMG_6754

IMG_6758

IMG_6775

Am “gâtuit” aseară o sticlă de Tamâioasă Românească din ’96. Am învățat de mică de la tata că nu-i frumos sa-ți torni singur și am zis ca trebuie să împart “vina” cu Andreea Pașca, cea care și-a sărbatorit ieri Ziua Onomastică. De la mama am învățat că atunci când inviți oameni la tine la un pahar di vin trebuie să “li pui pe masă și plășinte”. Ce-i drept eu nu am întins foi de plăcinte, dar cuptorul meu a gătit ceva nemaipomenit. Ne-am cinstit gâtlejurile cu un vinișor din Comoara Pivniței și ne-am organizat și o discotecă după pe ritmul vinilurilor vechi. Ce-i drept își merită denumirea de comoară că-i de-un auriu limpede, cum n-am mai gustat vreodată. Trebuie să recunosc că eu sunt consumatoare de vinuri dulci si demidulci. Le prefer ca desert și-mi place că “se urcă-n cap fără de scară” și-mi oferă cea mai frumoasă stare de amețeală.
Vă scriu in metafore sofisticate arhaico-moldovenești, că așa m-a inspirat vinul cu grai dulce.
Că tot au mai rămas 24 de zile până la Crăciun și-o să începeți degrabă să căutați cadouri pentru cei dragi, am zis ca o să vă priască niște idei de cadouri. Eu niciodata nu știu ce să-i dăruiesc tatălui meu. Mi s-a părut mereu greu să aleg cadouri pentru barbați în general, dar pentru tata chiar m-am saturat să cumpăr pulovere si parfumuri. Anul ăsta o să-i dăruiesc un vin cu tradiție cules de pe dealurile Vrancei și o să-l cinstesc cu un pahar de Cabernet Sauvignon din 2007, că-i preferatul lui. Dacă o să fie binevoitor o să împartă și el vina cu familia lui la masa de Crăciun și o să ma bucur și eu de cadoul oferit. Oricât de egoistă ar suna ultima frază, sper că o să mă înțelegeți. În plus cred ca o să guste din plin denumirea de Oenoteca și după un pahar o să-l ducă cu gândul la perioada în care era el Dj la Discoteca din satul natal. Treaba-i că n-am cum să dau greș cu acest cadou.
Feteasca Albă din 1997 o să-l dăruiesc unei persoane tare dragi mie, cu care am avut plăcerea să împărtășesc povești, să pun țara la cale și să învăț “cum îi di trăit pi lumea asta”. Este vorba de nimeni alta decât Doamna Ivănescu, vecina mea cu o tradiție de 83 de ani pe lumea asta. În plus știu că-i place să savureze vinul alb și are o vastă experiență în a recunoaște de departe Comoara Pivniței.
Azi de Ziua voastră și a țării voastre, dragi Români, am decis să nu vă ofer doar idei de cadouri ci să vă cinstesc și pe voi cu oleacă de vin.
Așadar o să vă rog să-mi povestiți intr-un comentariu despre persoana căreia i-ați dărui o sticlă de Oenoteca sau de Comoara Pivniței și apoi o să lăsăm soarta să aleagă cu cine alege Vinul să-și împartă vina și tradiția !
Aștept să-mi scrieți comentariile voastre mai jos.

La mulți ani, să trăim,  și când ne-o fi mai rău așa să ne fie!
Sus paharul, Jos amarul!
Gabriela

Photo: Iuliana Cristina Popescu

MUA: Andreea Pasca 

Port: Ie – PERSPECTIVE
Blugi Sweet Paprika – wild rose/ varianta albastru inchis

De vina pentru doza VIN și muzica pe VINIl a fost Vincon Vrancea.