IMG_6783-2
IMG_6785-2
IMG_6789-2

Naframa Bunicii mele a ajuns la mine acum 10 ani. Dupa ce a murit mi-a lasat baticul ei preferat, din care eu imi faceam mereu rochii improvizate. Cantam si dansam in fata oglinzii si ma rusinam daca imi descoperea cineva concertul. Ii luam baticul pe ascuns. Nu pentru ca nu mi-ar fi dat voie, dar pentru ca stiam ca tine mult la el si ma gandeam ca o sa se supere daca patea ceva. L-am pastrat cu sfintenie. Asa a facut si mama cu camasa primita de la bunica ei. A murit cand mama avea doar 5 ani. Imi spune ca tine minte cum purta camasa cu o bluza neagra. Manecile si gulerul este tot ce era aratat din camasa. Erau brodate de ea.
Se spune ca lucrurile tin minte tot. Lucrurile tin minte mainile care le-au atins.

Si apropo de asta, o alta trupa ruseasca are o melodie a carei versuri in traducere arata cam asa…desigur mots-a-mots se pierde mult din sens. Dar vreau sa cititi sa-mi intrati in film.

И только вещи верные нам  – ” si doar lucrurile care ne sunt credincioase
Помнят все до конца. – tin minte tot pana la sfarsit

Помнят все до конца…- tin minte tot pana la sfarsit

Помнит лодка причал, а весло – Tine minte barca malul , iar vaslele
Помнит воду реки, – tin minte apa raului
Помнит бумага перо, а перо – tine minte hartia – penita, iar penita
Помнит тепло руки. – tine minte mainile calde
Стены и двери помнят людей, – peretii si usile tin minte oamenii
Каждого в свой срок. – pe fiecare la timpul lui
Помнит дорога ушедших по ней, – drumul ii tine minte pe cei care au plecat pe el’ ( Машина Времени – Время )

 

Asa ca eu am decis sa le ofer acestor mosteniri o amintire in plus. Sa mai aiba o poveste de spus.   Iuliana mi-a zis ca vrea sa recreeze un proiectul ei de fotografie din facultate. Eu am luat pentru styling o camasa brodata de strabunica mea din partea mamei si baticul bunicii din partea tatalui. In timp ce faceam fotografiile, a inceput o melodie din playlist-ul meu de youtube… de la trupa ruseasca DDT . Cantecul se numeste “ETO VSEO” si in traducere inseamna ” ASTA E TOT!” . Cantecul este o capodopera din punctul meu de vedere. Este o viata intreaga descrisa abstract intr-un cantec. Refrenul in traducere suna cam asa ” Asta este tot ce o sa ramana dupa mine, Asta este tot ce o sa iau cu mine”. Si pentru ca sufletul de artist nu vede nimic ca pe o intamplare,…si pentru ca eu am facut instant legatura intre povestea naframei si a camasii celor care mi-au lasat mostenire sangele care-mi curge in vene, am zis ca trebuie sa-mi filmeze Iuliana filmul. A filmat fara sa inteleaga o iota din ce am vorbit. La final i-am explicat povestea si ne-am vazut lacrimile in ochi reciproc. Cred ca este cel mai frumos lucru pe care l-am creat vreodata din punct de vedere vizual. Si il dedic in totalitate celor care nu uita niciodata de unde au plecat, cine sunt si nu le e frica sa arate ce poarta in suflet. Ma gandeam sa dedic asta online-ului de Ziua Femeii, pe 8 martie  dar am zis ca ziua femeii ar trebui sa fie celebrata la fel ca si a barbatului…in fiecare zi. Sa ne bucuram de viata zic, pentru ca asta este tot ce o sa luam cu noi. Lucrurile raman in urma noastra cu amintirile mainilor care le-au atins.
Sufletul e pus pe tava aici si acum.
Si acum ganditi-va ce lasati in urma, ce o sa luati cu voi?

IMG_6806-2
IMG_6814-2
IMG_6819-2
IMG_6838-2
IMG_6850-2
IMG_6827-2

magia e semnata de Iuliana Cristina Popescu si drepturile de creatie vizuala ii apartin in totalitate. Muzica e a trupei DDT. Daca vreti sa inte;egeti versurile, aveti aici o traducere in engleza  pe youtube. Cred ca asa o sa intelegeti mai bine filmul.
Multumiri speciale lui Dani ca a dansat asa frumos baticul.

True facts: Numele dinainte de casatorie al bunicii mele  din partea tatalui era Ecaterina Benu, iar al strabunicii din partea mamei – Vera Clima. Ambele erau romance 100 %.  Mostenirea slavona de : Atanasov o am de la bunicul meu …nascut din parinti bulgari 100%.

COVER-ul e al meu…:))