Stiu povestea strabunelor mele Stiu ca le duc nenorocirile si fericirile in vene. Povestile lor nu ma inspira ci ma definesc.
Am o strabunica care a murit la 90 de ani cu zambetul pe buze in somn, dupa ce a crescut ca vaduva 4 copii prin foamete. A purtat negru de la 27 de ani pana in ultima zi. Era analfabeta si mergea cate 70 de km cu desaga in spate sa le duca mancare copiilor sai la facultate. A fost pusa la zid si de nemti si de romani si de rusi, pe toti ii blestema pentru ca sotul ei s-a prapadit fara urma pe front. Toti cei 4 copii au avut studii superioare, bunica mea – mezina a facut filologie. Ea a fost shopaholica familiei, singura care m-a molipsit de dragoste pentru eleganta parfumului Chanel No.5 si deux-piece-urile cu fusta si sacou asortate cu o poezie de Esenin. A fost o romantica si o femeie mult prea indrazneata si amuzanta pentru timpul ei.
Mama e fiica de bibilotecara. M-au crescut cu cantece si cu poezii pe care nu le gasesti in carti ci doar la lumina lampii de gaz . Toate femeile de pe linia mamei au suferit de o modestie si de o pudoare educata. Acum ca ma uit in urma, imi dau seama ca provin din femei contrastante.
Pe linia mamei am avut doar introvertite, care taceau si faceau cum cereau vremurile, din partea tatalui niste extrovertite care ziceau verde-n ochi si executau pe toata lumea-n gluma.

De la mama mostenesc prea multe. Si-s lesne de citit aici.
Azi vreau sa vorbesc de strainele din lumea asta care m-au inspirat in munca mea de toate zilele. Femeile straine de la care am furat idei si le-am aplicat la propriul meu mode de vivre.

1. Annie Lennox.

Am o caseta cu mine la 1 an cum dansez pe melodia ei SWEET DREAMS – pe vremea cand era inca in Eurythmics.

Dincolo de a fi un personaj, este o vizionara a stilului  si s-a implicat in ultimii 20 de ani ca militanta impotriva virusului HIV SIDA fiind numita si Ambasador Unesco in 2012. Mai multe despre ea  aici.

Pentru mine videoclip-ul si cantecul acesta este definitoriu, pentru tot ceea ce reprezinta ea in istoria muzicii.

Da era insarcinata in videoclip cu prima fetita.

2.  Pe Audrey,  o  venerez de prea mult timp. Imi gasesc comfortul in stilul ei si in tot ceea ce a reprezentat ea ca imagine. Atat cat am putut sa o deslusesc si sa citesc despre viata ei, mi-a fost de-ajuns sa o consider pentru toata viata fashion icon-ul meu.

Dincolo de toate acestea, putina lumea o stie ca o poliglota. M-a ambitionat sa imi imbunatatesc discursul in limba engleza, franceza si rusa. Si desi mi-ar placea sa vorbesc si si italiana mai bine…cred ca inca nu-i timpul pierdut. O sa las interviul acesta aici, pentru ca e frumos sa arati ca iti respecti publicul dintr-o tara vorbind in limba acelui stat. Ce star mai face asta in zilele noastre?

3. Marion e actrita mea preferata in viata. Dupa  Allied, mi-am dat seama ca in marea majoritate a filmelor in care joaca personajul ei moare si eu bocesc.  Am o pasiune pentru ea, pentru franțuzismul ei, de neinteles, de nedescris…

4. Am creat la un moment dat 3 tinute pentru evenimentul  Soiree de la Mode dedicat Mariei Tanase. 2 zile am respirat, ascultat vazut doar Maria Tanase. Trasaturi atat de puternice ale ochilor taiosi si o voce atat de blanda totusi…

Imaginea supremă a frumuseții românești pentru mine:

5. Daniela Atanasov, sora mea mai mica cu 14 ani decat mine. O fata care picteaza, danseaza, canta, invata sa cante sigura la chitara si creeaza…non-stop. O fata meticuloasa care duce pana la capat tot ceea ce eu nu am facut.

Cea care a creat din mine o responsabilitate de a fi un exemplu si a ajuns sa fie ea un exemplu pentru mine.

6. Mylene este  femeia  din show-biz de la care am invatat sex appeal-ul mai mult decat de la Madonna.

Femeia care a vandut sexul la fel de mult de-a lungul carierei sale dar care dupa mine a facut-o intr-un mod mai pretentios, mai  de neatins.

7. O rusoaica de la care nu o sa intelegeti nimic cand o sa dati play, daca nu stiti rusa, dar pe care o sa va rog sa o cautati pe google pentru texte in engleza. O vizionara a stilului intr-o tara –  pe care a reusit sa o reeduce bunul gust. Evelina Khromcenko – un mentor, adevarata Devil wears Prada din Rusia. Femeia pe care as lasa-o sa ma critice.

8. Natalia Vodianova, pentru ca este varianta reala a unei Cenusarese si pentru ca este printre putinele care nu uita de unde a plecat indiferent cat de departe  reuseste sa ajunga. O  naturala, o asumata, o mama a 5 copii si o luptatoare…si nu in ultimul rand un inger pentru mult prea multi alti copii.

and the 9th one

Nu puteam sa o exclud din lista. Optimismul intruchipat, femeia de la care am invatat ca nu poti fi o inspiratie daca nu esti inspirat – Iris Apfel in toata splendoarea ei nebuna.

Multumesc ca existati dragi femei, nu uitati sa va inspirati una de la alta, sa invatati sa va lasati creierele si inimile sa lucreze impreuna pentru o lume mai frumoasa, mai buna.

Gabriela