IMG_7861


IMG_7851
IMG_7849

Mi-a placut sa invat Istorie.
In clasa a 4-a m-am indragostit de Cuza. Aveam un text in cartea de Limba Romana despre Mos Ion Roata si A. I.Cuza. Daca nu va aduceti aminte, mos Ion Roata era un taran care a fost batjocorit si scuipat de un boier pe obraz.
Un mic fragment sa va reaminteasca:
“- Dar cu ruşinea ce mi-a făcut, cum rămâne, măria-ta?
– Cu ruşinea, iaca aşa rămâne, moş Ioane, zise Cuza-vodă, sărutându-l pe un obraz şi pe altul, în faţa mulţimii adunate acolo. Du-te şi spune sătenilor dumitale, moş Ioane, că, pe unde te-a scuipat boierul, te-a sărutat domnitorul ţării şi ţi-a şters ruşinea.”

Pe langa faptul ca ma indragostisem de portretul lui din carte si imi parea cel mai frumos barbat care a condus vreodata neamul asta, l-am vazut  pe Cuza mereu ca pe un erou din povesti. Ca pe un fel de Robin Hood, care a luat de la bogati si a dat la saraci. Unul dintre primii democrati ai acestei tari si poate printre putinii,  care au avut sange in instalatie sa se opuna Portii, Fanariotilor si altor mari Puteri inca din 1848.

Acum, din cate ati observat titlul l-am pus “24 versus 24”  si asta pentru ca vreau sa fac o comparatie intre 24 Ianuarie de azi si cel de acum 158 de ani.

Moldova furata.

Si acum si atunci, au fost falsificate alegerile in Moldova. Asa cum Dodon, sustinut de Putin & co, a obtinut puterea in cel mai scandalos mod posibil, asa a incercat si Nicolae Vogoride, (locțiitor la conducerea Moldovei) sprijinit de Imperiul Otoman, care îi promitea domnia dacă Unirea nu se va realiza. Acesta a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc.
Șansa a făcut însă ca Vogoride să se destăinuie, prin scrisori, fratelui său din Constantinopol, iar corespondența a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles.
Descoperirea a iscat scandaluri atât printre români, cât mai ales la nivel european. Marile Puteri au rupt relația cu Imperiul Otoman, au solicitat întâlniri cu împăratul Franței, Napoleon, și regina Marii Britanii, Victoria, iar falsele alegeri au fost, astfel, anulate. În toamna anului 1857, în urma noilor alegeri, toți s-au pronunțat pentru Unirea principatelor Moldovei și Țării Românești. Dupa un secol si jumatate, Uniunea Europeana nu prea a facut totusi mare lucru si nu s-a bagat, desi procesele verbale cu voturile inversate si toate interviurile cu oameni care au recunoscut ca au primit bani ca sa voteze, au fost mai usor de gasit si vazut de tot poporul, decat acum 158 de ani.
Ce am inteles de aici? Ca puterea informatiei, era “mai puternica” atunci!

Klaus versus Cuza

“In 1858, Convenția de la Paris a stabilit mai multe prevederi referitoare la principatele române, dintre care cea mai semnificativă a fost unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul” și sub protecția Marilor Puteri. Unirea propusă aici s-a dovedit a fi mai degrabă una formală, cele două principate urmând să funcționeze separat în mare parte, ca până atunci, cu doar câteva puncte comune: o Comisie Centrală la Focșani, care reprezenta un fel de Parlament mai mic, Înalta Curte de Justiție și Casație și Armata. Capitalele rămâneau aceleași, la București și Iași, și se intenționa ca domnitorii să fie diferiți.”
Si atunci si acum, bucata asta de pamant are 2 capitale. Una la Bucuresti si una la Chisinau. Numai ca acum nu prea se prevede nici un fel de sansa sa iasa sa voteze toti la fel. Ne-am pierdut pe drum, unii de altii in “democratie”. Desi, daca stau sa ma gandesc bine…o mare parte din voturile lui Iohannis au venit de la cei cu dubla cetatenie de peste Prut. O alta asemanare de-a lui Iohannis cu Cuza , este ca si acesta are un look cat de cat demn, de a aparea in fata populatiei si a avut si el inspiratia sa coboare din jilt si sa se plimbe printre oameni.

Surpriza alegerilor domnitorilor din cele două principate.

“În anul următor, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.”
Diferenta majora intre 24 de azi si cel de acum 158 de ani, dupa mine e tipul de vot. Atunci era cenzitar si acum e universal. Dupa cate mi-a fost mie dat sa inteleg istoria, inainte aveau voie sa voteze cei care stiau sa se semneze,  sa scrie si sa citeasca si aveau cat de cat averi mostenite,  si nu simteau nevoia doar sa jefuiasca, mai faceau si politica de placere.
In Adunarile Ad-Hoc erau printre cei mai luminati oameni ai vremii si i-a dus capul, sa-i lase cu gura cascata si pe Imperialistii Rusi si pe Otomani si pe “Napoleonisti”.
Acum dupa 158 de ani, nu stim pe unde sa mai cersim si sa mai pupam funduri, poate poate ne mai zice cineva “cum sa trecem strada.”
Stiu ca votul universal imi permite si mie astazi sa votez. Stiu ca e cumva inceput si datorat lui Cuza, care i-a impropretarit pe tarani. Stiu ca, mai tarziu, in 1918 au semnat cu “X” oamenii si au votat Unire. Am vazut cu ochii mei listele electorale intr-un Muzeu din Alba-Iulia. Numai ca, va spun sincer ca desi iubesc democratia, parca ar fi cazul ca fiecare om care vine la vot in 2017, sa de un fel de test, sa poata sa raspunda macar la 2 intrebari de baraj, poate asa nu am mai ajunge sa fim condusi numai de lepre.

Tragi-comicul.

Anul acesta inainte de 1 Decembrie, mi-a fost luat un interviu. Eu ii povesteam cum m-am inspirat pentru colectia mea de haine cu iz folcloric “VALELEU” din copilaria mea petrecuta in Moldova. La un moment dat, domnisoara reporter m-a intrerupt, sa-mi spuna sa nu mai vorbesc despre Moldova, pentru ca e ZIUA ROMANIEI. Am fost realmente socata si am intrebat-o pe un ton de ras nervos :

“- Ce a avut loc dupa dvs. pe 1 Decembrie? S-a nascut Romania? Nu cumva sarbatorim MAREA UNIRE, care,  printre altele, includea Basarabia? “

A tacut. Si totusi era jurnalist, lua reportaje. Lucra in presa si transmitea informatii cetatenilor acestei tari. Ce pretentii sa ai? De ce sa voteze un om care nu stie pe ce lume traieste?

Un frustrat intelectual nu o sa voteze niciodata cu un om care pare mai destept ca el. Se miros si se aleg intre ei, asa cum isi aleg si cainii prietenii, asa facem si noi cand ne votam dupa chipul si asemanarea noastra.

Asadar propun ca la urmatoarele alegeri/angajari sa se puna urmatoarele intrebari de bun simt:

Ce s-a intamplat pe 24 ianuarie 1859?
Ce s-a intamplat pe 1 Decembrie 1918?

Nu stii? 2,  stai jos! Nu votezi!
Un om care nu-si stie trecutul, nu are cum sa nu repete greselile in viitor.
Micile comparatii de mai sus sunt doar cateva dovezi.

Love,
Gabriela

Port: Jacheta Etam
Ie neopren – Maria Amelian
Pantalon Mango
Botine Benvenutti